• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Welkom op de pagina van Biests bourgondisch kookgilde Qlivini!

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in Qlivini.

201407 Qlivini website

Foto Qlivini 2014 vlnr: Chris van Eert,Hans Hesselmans, Kees Mertens, Peter Blom, Toine van den Broek, 
Arjan Mulders, Lennart de Graaf, Bart Kroot, Patrick Leijten, Ranko Hamelinck en Corné van Aaken.

De naam Qlivini is ontstaan tijdens een vrijgezellenfeest (van Patrick Leijten en Jacqueline Meulepas) waar het kookgilde moest koken voor de gasten. De precieze betekenis achter Qlivini is, door het overmatig gebruik van rode en witte wijn, enigszins verloren gegaan. Toch valt de naam deels te verklaren: Qli (spreek uit kuulie) verwijst naar het woord Culinair, Vini verwijst uiteraard naar het woord Vino dat wijn betekent. Aanvankelijk werd de club Qlivino gedoopt echter, volgens sommige enigszins beschonken leden van het kookgilde, bestond de club uit meerdere leden en moest daarom een meervoudsvorm worden gebruikt. Immers ... het is 1 qlivino, 2 qlivini! Kortom ... de naam van het kookgilde was daarmee geboren.

Qlivini heeft een aantal jaren op verschillende locaties onderdak gevonden. De eerste jaren onder begeleiding van een professionele kok in keukenzaak Guus van der Heijden in Goirle, Party Hoeve 't Boerderijtje in Haaren, een Tilburgse huishoudschool, een bedrijfspand in Tilburg-Noord. Daarna ging de club op eigen benen verder in Biest-Houtakker. Eerst nog even in verenigingsgebouw de 'Gemeynt' en daarna vijf jaar in het knusse proeflokaal achter Akkerstraat 12. Vanaf 2014 wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van café 'Ome Toon'.

Het kookgilde bestaat momenteel uit 11 personen. De recepten van het kookgilde staan, vanaf het moment waarop deze digitaal beschikbaar zijn, ook online. Probeer er gerust eens wat van en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het u gesmaakt heeft!