
Het wonder van de Biest
Aan de Bevertbrug in de Biestsestraat over het Spruitenstroompje, is een legende verbonden.
Een lied uit 1644, waarvan een kopie in de kerk van Biest-Houtakker hangt, verhaalt dat op 19 juli 1643 vier "jongmans" bij de Bevertbrug een Mariabeeldje tegen de stroom op zagen drijven. Zij namen het beeldje uit het water en "ze gingen met groote schreden naar Beke zeer ras, om te informeren hoe dit Beeld gevonden was". De volgende dag werd bij het beeldje een kind dat vanaf zijn geboorte lam was plotseling genezen. Vele wonderbaarlijke genezingen volgden. Na dit wonder werd door de buurtbewoners bij de brug een klein houten wegkapelletje geplaatst voor het beeldje. Ook daaraan is weer een legende verbonden. Bij de brug stonden zeven lindebomen. Het kapelletje was tegen de middelste boom geplaatst en deze boom zou dikker gegroeid zijn dan de andere zes.
Het kapelletje verdween na verloop van tijd en het beeldje ging naar de kerk in Hilvarenbeek, maar de brug bleef nog tot de Franse tijd een bedevaartsplaats.
Toen Biest-Houtakker in 1913 een eigen kerk kreeg werd met steun van de bisschop van Den Bosch het beeldje teruggevraagd. Maar de autoritaire Beekse pastoor Jurgens, telg van het Osse botergeslacht, weigerde het af te staan. Na ruim twee eeuwen keerde het op 10 mei 1981 eindelijk terug in De Biest, waar het een plaats in de kerk kreeg.
10 mei 1981: Het wonderbeeldje wordt over de Bevertbrug het dorp in gedragen.
De eeuwenoude linden werden in de negentiger jaren gekapt voor de aanleg van een fietspad. Enkele jaren geleden zijn in een gezamenlijke actie van bewoners met steun van de gemeente bij de brug zeven nieuwe linden geplant, en de Onze Lieve Vrouw Gilde bouwde een nieuw stenen wegkapelletje op deze plaats waar een kopie van het beeldje in geplaatst werd. Het kapelletje wordt druk bezocht en de plek is een rustplaats voor fietsers geworden.
Hieronder een kort filmpje van het wegkappelletje en de 7 lindekes