• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Bezienswaardigheden Biest-Houtakker

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in Toerisme.

kapel01Sint Jozefkapel op de Westrik
Op de Biestse Westrik, een verbastering van "Westerwijk", vindt men tussen 17 rode beuken een prachtige kapel gewijd aan Sint Jozef. Volgens de overlevering hebben hier ooit de wegen gekruist van twee heiligen, St. Servatius en St. Willibrordus. De huidige kapel dateert uit 1906. Daarvóór hebben op deze plek al eerder kapellen gestaan. De eerste kapel is mogelijk al rond het jaar 700 gebouwd,  zodat deze plek al vele eeuwen gewijde grond is.

kerk 2013Antonius van Paduakerk
In Biest-Houtakker staat ook een prachtige kerk, één van de rijksmonumenten in het dorp, evenals de ernaast gelegen pastorie.
De Antonius van Padua parochie ontstond in 1913 met de bouw van de kerk. De kerk is aan Antonius van Padua gewijd omdat het gebouw deels uit het Sint-Antoniusfonds van de Bossche kerkenbouw-stichting was betaald. Het kerkje is gebouwd als een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door Jos Margry. De processie, die ter ere van deze heilige werd gehouden, is afgeschaft in 1972. De kerk is inmiddels niet meer in gebruik en is aangekocht door een coöperatie die is opgericht door enkele inwoners gericht op het behoud van het gebouw.

Mariakapel
Bij de Bevertbrug over het Spruitenstroompje aan de Biestsestraat is een wegkapelletje gebouwd op de plek waar sinds de vijftiende eeuw een kapelletje geweest is dat veel bedevaartgangers trok. Het huidige kapelletje memoreert het vinden van een Mariabeeldje in de beek in 1643 door vier jongelingen. Deze gebeurtenis wordt beschreven in een geestelijk liedeken uit 1644 en houdt mogelijk verband met de toenmalige politieke gebeurtenissen, met name de opkomende reformatie door het zich vestigende gezag van de Republiek der Nederlanden, zie ook 'het wonder van de Biest'.

vieillefranceWandelroutes
Door en rond Biest-Houtakker lopen twee wandelroutes: de Regentenroute en de Driehuizenroute. Recent is een derde route toegevoegd die door vier verschillende natuurgebieden gaat, de Biestse Loop. Meer over wandelen leest u onder het kopje wandelen.

Aan de Akkerstraat bij Driehuizen langs de Driehuizenroute vindt u Vieille France, een unieke winkel in antiek en brocante. In de sfeervolle entourage van een met authentieke materialen gebouwd Frans dorpje ontdekt u het ruime aanbod. Al wandelend door Vieille France zult u zeker iets van uw gading tegenkomen en ideeën opdoen voor binnen en buiten. Daarna kunt u nog even nagenieten met een kopje koffie bij de open haard.

biestseoeversVisvijvers De Biestse Oevers
Bij de visvijvers van de Biestse oevers kunt u terecht om te vissen op zalm- en regenboog forellen of karper, steur en meerval in één van de drie visvijvers. Tevens kunt u na het vissen in het schitterende paviljoen genieten van een lekker drankje en hapje. Voor groepen is het mogelijk een arrangement te reserveren waarbij gevist kan worden met aansluitend een barbecue, wokken of ander buffet.

Proeverij 'ut Biests regentje'
Biest-Houtakker heeft haar eigen kruidenlikeur, ut Biests regèntje (spreek uit ruh-gent-je). Die naam verwijst naar de Regenten van de Biestse Gemeynte, die als enige in Nederland nog steeds eigendom is van de dorpelingen. Op afspraak is het mogelijk om in het proeflokaal aan de Akkerstraat 12a (of bij goed weer onder de oude koningslinde) een proeverij bij te wonen.