• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

Biestse kinderen roefelen bij bedrijven in de omtrek

Geschreven door Toine van Balkom.

roefeldag 2009

Roefelen komt oorspronkelijk uit België en betekent snuffelen of ontdekken. Als je gaat roefelen, dan ga je kijken en ervaren wat grote mensen doen als ze werken. En je mag dan zelf kiezen welk vak jij het meest interessant vindt. In Biest-Houtakker vond op woensdagmiddag 1 juli voor de kinderen van groep vier tot en met groep acht de eerste roefeldag plaats. Een initiatief van twee moeders Anita Roozen en Suzanne Wijten in samenwerking met de welbekende organisatie Jantje Beton. Maar liefst vijftien bedrijven in de gemeente Hilvarenbeek, Goirle en Tilburg waren meteen bereid om hieraan deel te nemen.

Pieter Roozen (9) uit groep vier ging een kijkje nemen in het Elisabeth ziekenhuis. Pieter, “We mochten bloed aftappen bij een neparm en in een buisje doen. Wel nep allemaal, maar wel heel leuk om te zien en te doen. Toen gingen we naar de ruimte waar de operaties voorbereid worden. Ook de ziekenhuiskeuken en de grote diepvrieskasten waren gaaf om te zien. Na dit bezoek ging ik met andere schoolgenoten naar een mechanisatiebedrijf in Esbeek. Daar hebben we in allerlei mooie machines en tractoren mogen zitten. Dat was keigaaf.”

Jelle Schilders (9) uit groep vijf vervolgt, “Ook ik ben in Esbeek geweest. Allemaal mooie John Deere tractoren. En dat is mijn favoriete merk dus dat kwam goed uit. Wij hebben thuis een boerderij en als ik later boer wordt dan koop ik zeker een John Deere! We mochten daar ook nog rijden met de tractor. Dat was allemaal wel heel leuk.” Jelle ging ook nog naar de brandweer in Hilvarenbeek waar ze uitleg kregen, mochten spuiten en meerijden met de brandweerwagens. Jelle en zijn teamgenoten vonden dat natuurlijk ook heel leuk om te zien en te doen. Wie wil er nu geen brandweerman of -vrouw worden?

Nicolle Beekman (11) uit groep zeven wil later kapster worden. Daarom ging zij roefelen bij een kap- en schoonheidssalon in Hilvarenbeek. “Het was hartstikke leuk. Onze haren werden gedaan, we werden opgemaakt en we kregen overal uitleg over. Hierna ging ik ook nog naar het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. Daar kregen we ook van alles te zien. We mochten zelfs in de gipskamers gips aanleggen bij elkaar.” , aldus Nicolle.

Noortje Wijten (10) uit groep zes ging bij een beletteringsbedrijf in Esbeek en een fotograaf in Hilvarenbeek roefelen. Noortje, “Bij het beletteringsbedrijf mochten we zelf lettertypes uitkiezen en prints ontwikkelen en printen. Ook hebben we gezien hoe reclameborden werden gemaakt en prints voor bijvoorbeeld vrachtwagens. Bij de fotograaf mochten we zelf foto’s maken in de studio. Die mochten we daarna zelf ontwikkelen en printen. Ik heb bij beide bedrijven veel geleerd die middag.”

Als laatste in de rij vertelt Linda Geboers (11) uit groep acht over haar ervaringen. “Wij gingen met zijn vijven naar de kap- en schoonheidssalon in Hilvarenbeek. Daar werden onze haren gedaan en kregen we alles te zien over opmaken. Maar ook de massages met bijvoorbeeld hot stones waren interessant om te zien. Na de eerste roefel gingen we naar een supermarkt in Hilvarenbeek. Daar kregen we uitleg over de verschillende afdelingen en werden we natuurlijk ook aan het werk gezet. Zo heb ik achter de kassa gezeten en bij de inpakmachine in de slagerij gestaan. Ik vond beide roefels even leuk”, aldus Linda.

Naast bovengenoemde bedrijven gingen de groepen nog naar tal van andere bedrijven. Zo werden gerechten klaargemaakt in een restaurant en mocht er met electro gewerkt en getest worden bij bedrijven in Hilvarenbeek. Bij bedrijven in Goirle werden een kaasmaker en een zwembad bezocht door groepjes kinderen onder begeleiding van enkele ouders.

We hebben 114 gasten en geen leden online