• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Actiegroep Hondenpoep

Geschreven door Lennart de Graaf.

Als er iets is waar je graag niet in gaat staan, dan is het wel hondepoep. Het overkomt menig wandelaar die in en om Biest-Houtakker wandelt. Jammer, vinden hondenbezitters en actiegroepleden Kim van Bijsterveldt en Imke de Feber, want het opruimen van hondepoep is zo gepiept. En dus willen ze medehondenbezitters bewust maken en het opruimen van de poep ook versimpelen. Kim meldde zich bij de dorpscooperatie en al snel werd een actiegroep gevormd samen met Annie van de Wouw (B.O.B.) en Lennart de Graaf (stichting Wel Gement) om 'snel uit de shit te zijn'.    

 wghondepoep min

Kim en Imke hebben beide een hond, maar merken ook dat het opruimen van de hondepoep een probleem met zich meebrengt. "Er staan best wat hondepoepbakken in Biest-Houtakker, maar bijna allemaal in de buurt van het Eekhofplein. Maar in Biest-Houtakker wordt natuurlijk op veel meer plaatsen met honden gewandeld. Denk maar aan de Bosscheweg, de Kanaaldijk en de Gemeijnt. Als je hondepoep dan opruimt in je wandeling, kom je eigenlijk geen hondenpoepbakken meer tegen" zegt Kim. Daarnaast verdwijnen ook steeds meer afvalbakken bij picknickplaatsen en in de natuur. Volgens natuurorganisaties leveren die raar genoeg vaak juist extra zwerfvuil op in de omgeving en daarmee een gevaar voor flora en fauna.  Zo loopt de hondenbezitter dus z'n hele wandeling met het poepzakje rond. "Ik snap dat mensen in zo'n geval terughoudend zijn met het opruimen. Bovendien zie je dat mensen de poep soms wel opruimen, maar het zakje vervolgen in de vrije natuur gooien. Vaak zijn de zakjes wel bio afbreekbaar, maar echt fris is het natuurlijk nog steeds niet".

Meer bakken
De actiegroep gaat er werk van maken. Want als eerste wordt samen met de gemeente Hilvarnebeek bekeken of en zo ja waar extra bakken kunnen worden geplaats. Beoogde locaties zijn onder andere de Gemeijntsedijk, de Bosscheweg en het Besooijenpadje. 

Bewustwording
Verder gaat de werkgroep ook aan de slag om hondenbezitters die de poep niet op te ruimen bewust te maken van de overlast die dat met zich meebrengt. De actiegroep ziet echter geen heil in dat op een belerende manier te doen. "We denken juist dat dat met wat humor beter gaat. Met humor blijft er altijd ruimte om het gesprek met elkaar aan te gaan en is de kans dat het probleem wordt opgelost uiteindelijk groter." zegt Lennart. "We hebben vanuit de werkgroep al een leuk idee dat momenteel wordt uitgewerkt en we kunnen daar nog wel wat Biestenaren bij gebruiken. Met name het 'spotten' van de hondenpoep locaties is iets waar we wat speurneuzen bij kunnen gebruiken.". Meer informatie over het plan wordt in augustus bekend gemaakt. 

We hebben 2711 gasten en geen leden online