• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Stronk bezoekerscentrum in de nok

Geschreven door Lennart de Graaf.

Gisteren lukte het dan eindelijk. Een grote boomstronk met fraai wortelgestel, werd in de hal van Café Ome Toon getakeld. Met hulp van Jack Pijnenburg (Pijnenburg Las- en Montagebedrijf), Wil van Pelt (Triton Transport) en vrijwilligers Jan van Breda en Rinus van de Sande, werd de 385 kilo wegende kolos omhoog getakeld. Het is één van de laatste stappen in de realisatie van het kleine bezoekerscentrumpje dat binnenkort wordt geopend in de hal bij Café Ome Toon.

stronk

Wat begon als een ideetje bleek een heel avontuur. De stronk die de entree van 't gebint opsiert heeft er namelijk al een hele reis op zitten. Na een flinke zoektocht door de hele gemeente werd de perfecte stronk uiteindelijk gevonden, gerooid, schoongespoten, vervoerd, gedroogd en geprepareerd om veilig opgehangen te kunnen worden. Hierbij kreeg stichting Wel Gement o.a. hulp van de firma van Dal en de vrijwillige brandweer van Hilvarenbeek. Daarna werden gaten geboord om de stronk veilig op te kunnen hangen. Tot slot was het tijd om de nog natte stronk te laten drogen bij de veldschuur van familie van Breda.

Veiligheid voorop
Goedkeuring om de stronk te mogen hangen had nog wel wat voeten in de aarde, want alles moet natuurlijk wel veilig zijn. Zo zijn constructieberekeningen gemaakt (met dank aan Jack van de Huygevoort) en goedgekeurd. Daarna werd een stevige stalen constructie gemaakt door de firma Pijnenburg. Toen de stronk eindelijk droog was (en daarmee 58 kg lichter geworden was) kon deze richting ome Toon worden vervoerd en kon deze, met hulp van een kraanwagen van Triton via het dakraam naar boven worden getakeld en gehangen.

symbolische stronk
Het prachtige wortelgestel is natuurlijk op de eerste plaats esthetisch fraai en is het tegelijkertijd een verwijzing naar de mooie natuur in de omgeving van het dorp. Dat past daarmee naturlijk perfect op de plek waar binnenkort ook het kleine bezoekerscentrum Buitengewoon wordt geopend, een startplaats voor wandelaars, fietsers, MTBers en ruiters. Maar dat is de enige reden. Een boomstronk of 'pin' heeft cultuurhistorisch voor Biest-Houtakker grote betekenis. Stronken als deze werden vroeger na de houtkap, door de arme Biestse bevolking, gekliefd om te zorgen dat er toch nog wat te stoken viel in de koude winters. Niet voor niets draagt het dorp met carnaval nog steeds de naam Pinnekleuversgat. Door de wortels nu eens 'in de lucht' te hangen, worden Biestenaren en toekomstig bezoekers van bezoekerscentum Buitengewoon uitgenodigd de dingen (en in het specifiek de Biestse natuur) eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Om zo in plaast van snel in de auto door het groen naar het werk te scheuren, eens een wandeling te maken en stil te staan bij hoe bijzonder het eigenlijk is dat we zo'n mooie natuur in de directe nabijheid van het dorp hebben.

We hebben 2687 gasten en geen leden online