• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Repair Café Ome Toon

Geschreven door Lennart de Graaf.

repaircafelogokleinOude elektronica, kleding of fietsen met een klein gebrek? Ze hoeven binnenkort wellicht niet meer in de prullenbak, maar kunnen gerepareerd worden in het Repair Café Biest-Houtakker. Dorpsgenoot Kees Mertens is bezig met het opzetten van het concept dat op meer plekken in Nederland al succesvol draait. Het doel is niet alleen om duurzamer met spullen om te gaan, maar het Café is daarnaast ook een ontmoetingsplek van de reparateurs en natuurlijk de mensen die apparatuur ter reparatie komen aanbieden.

Duurzaamheid
Veel kapotte spullen belanden onnodig in de prullenbak, want in veel gevallen is repareren mogelijk. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar vaak ook nog handig voor jezelf. Die favoriete trui zit vaak een stuk lekkerder dan een nieuwe, van de oude vertrouwde afstandsbediening weet je perfect waar alle knopjes en functies zitten en die oude fiets is perfect om mee op stap te nemen. Kortom bij repareren snijdt het mes aan twee kanten.

Wat is een repair café?
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te repareren én leren.

Zingeving en ontmoeten
Toch draait het niet alleen om de reparatie. Want wie niets heeft om te repareren, is ook van harte welkom. Het repair café is namelijk ook een prima plek om elkaar weer eens gezellig te ontmoeten en bij te praten. En voor de deskundige vrijwiligers is het een fantastische manier om hun kennis en ervaring weer eens op een andere manier in te zetten en iets voor iemand anders te kunnen betekenen.

Reparateurs en gereedschap nog welkom
Op dit moment bevindt het project zich nog in de opstartfase. Dat betekent dat wordt gezocht naar handige Biestenaren die het leuk vinden om zo’n 6x per jaar te helpen bij de reparaties aan meubels, kleding, fietsen en elektronica. Mocht jij zoiemand zijn (of kennen), laat het dan even weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tevens is het repaircafé op zoek naar nog goed 2e hands gereedschap en materiaal dat gebruikt kan gaan worden in het café. Denk hier aan bijvoorbeeld schroevendraaiers, tangen. Maar ook materialen als tie raps, stekkers, kroonsteentjes en isolatietape, een rolmaat etc. Ook meetapparatuur is welkom.

We hebben 2892 gasten en geen leden online