• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Biest krijgt nieuw 'digitaal jasje'

Geschreven door Lennart de Graaf.

update-1672350_640.pngBiest-Houtakker is al geruime tijd digitaal te vinden. Het langst al via deze website, die in 2008 het licht zag. Maar inmiddels ook al geruime tijd via social media kanalen Facebook en Instragram. Toch zal de lezer van deze site en volger van de socials hebben gemerkt dat redactie van de verschillende kanalen niet altijd soepel verliep. Soms was er weinig nieuws te vinden, maar vooral was nieuws vaak wel op het ene kanaal (bijvoorbeeld de website) maar juist niet op het andere kanaal (facebook) te vinden. Daar komt binnenkort verandering in, want de digitale kanalen van ons dorp krijgen binnenkort een fikse facelift. 

niets weg, maar meer coordinatie
Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om bepaalde kanalen 'uit de lucht' te halen, zeggen initiatiefnemers Leran Parren (cooperatie Biest-Houtakker) en Lennart de Graaf (Stichting Wel Gement). Uit een eerdere enquete vorig jaar bleek namelijk dat alle kanalen, te weten de website Biest-Houtakker.eu, het facebook en instagram account van Biest-Houtakker maar ook papieren media zoals huis aan huis nieuwsbrieven, allemaal gebruikt worden. Ook bleek dat geen enkele doelgroep op elk van die kanalen te vinden is. Meestal is het juist een combinatie van één digitaal kanaal gecombineerd met de offline kanalen. Stoppen met bijvoorbeeld de website zou betekenen dat één van de doelgroepen daarmee niet meer zo snel toegang heeft tot dorpsinformatie en dat is natuurlijk onwenselijk. De oplossing bestaat daarom juist uit het behouden van alle kanalen en het stroomlijnen en synchroniseren van de informatie.

Redactie moet makkelijker
Één van de voorwaarden om dat goed te doen is om de redactie van de dorpsinfo soepeler te laten verlopen. Dat betekent dat gekeken zal worden naar hoe het eenvoudiger wordt om informatie aan te bieden op Biest-Houtakker.eu (zowel voor huidige redacteurs alsook voor anderen die nieuws willen aanbrengen), maar ook dat concent die op het ene kanaal verschijnt automatisch ook terecht komt op de anderen. Zo moeten Facebook berichten vanuit het dorp automatisch worden verzameld en leiden tot een 'kopie' naar de website en/of insta als dat passend is. Ook andersom moeten berichten van de website tot 'teaser'posts op facebook leiden. 

Technische uitdaging
In eerste instantie lijkt het makkelijk om bovenstaande te realiseren, maar dat is verradelijk. Wie wat verder gaat kijken komt er al snel achter dat een goede implementatie van het plan aardig wat denkwerk in de voorbereiding vergt en ook zeker wat technische haken en ogen heeft. Gelukkig krijgt de werkgroep die aan de slag is met deze verandering hulp van Van Laarhoven ICT, een maatschappelijk betrokken onderneming uit buurdorp Diessen. Samen met de werkgroep zorgen zij niet alleen voor een gebruiksvriendelijke maar ook een omgeving waar security en continuiteit gegarandeerd zijn. 

3 websites 'in één klap'
Overigens is het Biestse nieuws niet het enige dat een facelift krijgt, want in de slipstream van het project worden ook nog twee nieuwe websites in de lucht gebracht: De website van Café Ome Toon en van bezoekerscentrum Buitengewoon. De website van Café Ome Toon moet zorgen dat het dorpshuis met al haar faciliteiten digitaal beter vindbaar wordt (en daarmee vaker het tafereel wordt voor vergaderingen, feesten, etc). De website van Buitengewoon zal bezoekers van het nieuwe bezoekerscentrumpje, dat per mei 2022 in de hal van het dorpsgebouw wordt gerealiseerd, voorzien van de wandel- fiets- en recreatiemogelijkheden in ons dorp. 

Hulp welkom
De werkgroep heeft een goede start gemaakt, maar kan zeker nog 'menskracht' gebruiken voor zowel realisatie als redactie na release. lijkt het je leuk daarbij betrokken te raken? stuur dan gerust een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om betrokken te raken. 

We hebben 127 gasten en geen leden online