• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

De Canon van Hilvarenbeek is online

Geschreven door Ed van Hees.

Iedereen heeft wel gehoord van de Canon van Nederland. Dat is een website met 50 korte artikelen over onze Vaderlandse Geschiedenis. Sinds vorige week is er ook een Canon van Hilvarenbeek. Die is ook te vinden op de website van de Canon van Nederland.
In Brabant zijn er nu 8 dorpen met een eigen canon, onder andere Oirschot en Grave. Hilvarenbeek is het eerste dorp in Midden Brabant met een eigen canon. Die is gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarige jubileum van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek - Diessen op 24 oktober j.l. Dat had een groot feest moeten worden. Vanwege corona kon dat niet doorgaan, maar de canon-online is wel doorgegaan.

De Canon van Hilvarenbeek bestaat nu uit 44 artikelen. Er is voor gekozen om daarin alle dorpen van de gemeente Hilvarenbeek aan bod te laten komen. Zo kom je dus ook onderwerpen tegen uit bijvoorbeeld Esbeek en Baarschot. De Biest komt maar liefst in 12 artikelen voor. Dat komt doordat de Biest een bijzondere geschiedenis heeft. Welbekend is bijvoorbeeld dat de Biest zijn eigen Gemeynt had, zelfs drie jaar eerder dan Hilvarenbeek, en als enige dorp nog steeds heeft. En je vindt er ook een artikel waarin staat hoe de Biest aan de Houtakker komt.

In de afbeelding hieronder zie je het lint waarin alle artikelen weergegeven zijn waaruit je kunt kiezen.

canon lint kleinZo'n canon is eigenlijk nooit klaar. Er wordt aan verbeterd, er wordt geschrapt en er wordt toegevoegd. De afgelopen week zijn bijvoorbeeld nog twee artikelen toegevoegd die nog niet in dit plaatje staan.

Je vindt Hilvarenbeek dus op de site van de Canon van Nederland. Kies rechtsboven Regiocanons, dan krijg je de lijst van alle provincies, kies daaruit Noord-Brabant, dan verschijnt het keuzescherm met alle Brabantse canons. Ook leuk om bijvoorbeeld eens in Oirschot of Grave te kijken. Je kunt ook direct Hilvarenbeek opstarten met deze link: Canon van Hilvarenbeek

We hebben 170 gasten en geen leden online