• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

Mustert voor de maaltijd

Geschreven door Lennart de Graaf.

Wie gisteren langs de Akkerstraat fietste, kon een waar nostalgisch ambachtelijk schouwspel waarnemen. Kees Schepens, Kees van den Heuvel en Mart van Vught, maakten daar mustert voor het toekomstige Biestse bakhuis. Daarbij maakten ze voor het eerst gebruik van de speciaal door Jack van Nuenen gemaakte houten schragen. 

mustertmaken

Al geruime tijd koestert stichting Wel Gement de wens om een bakhuis terug te brengen in Biest-Houtakker. Dit jaar lijkt het erop dat de eerste stappen genomen gaan worden om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Een bakhuis werd vroeger gebruikt om  brood te bakken en vond je bij boerderijen en hoeves of op strategische punten in dorpen. Zo ook op verschillende plaatsen in Biest-Houtakker.
De stichting wil een bakhuis terugbrengen in het dorp. De redenen daarvoor zijn heel divers. Een bakhuis laat zien 'hoe het vroeger ging' en zorgt zo dat een stukje cultuurhistorie bewaard blijft. Maar wie de plannen van de stichting met dit bakhuis verder bekijkt, merkt al gauw dat het daar niet alleen om draait. Het bakhuis heeft een ontmoetingsfunctie, is een potentiële bron van inkomsten voor Café Ome Toon en biedt bovendien de mogelijkheid om voor vele dorpsgenoten en bezoekers op reguliere momenten ambachtelijk brood, vlaai en zelfs pizza te bakken. 
Om te kunnen bakken, is echter hout nodig. Dat zogenaamde geriefhout werd vroeger veelal uit bijvoorbeeld de struwelen langs weilanden gewonnen of bij het snoeien van wilgebomen. Het maken van de takkenbossen is echter een vak apart. Vandaar dat de werkgroep 'Mustert voor de maaltijd' de kunst afkeek bij expert Jozef Meijs uit Moergestel, die voor Brabants landschap al verschillende bakhuizen in ere herstelde. 

Om de mustert te kunnen maken, zijn speciale schragen bijna noodzakelijk gereedschap. Gelukkig vond de werkgroep een deskundig vakman die die uitdaging durfde aan te gaan. Jack van Nuenen zette de schragen voor de werkgroep in elkaar. En met succes, want er werden in totaal zo'n 75 musterts gemaakt op deze ochtend. Genoeg voor zo'n 7 keer bakken in het toekomstige Biestse bakhuis.  

We hebben 279 gasten en geen leden online