• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

Stukje historie: Nederlandse arbeidsdienst op de Westrik

Geschreven door Heemkundigekring Ioannes Goropius Becanus.

Barak arbeidsdienst op de WestrikHet initiatief van Heemkundige Kring Ioannes Goropius Becanus om in  deze thuiszitperiode  de inwoners extra van dienst te zijn, is een succes. Wie even genoeg heeft van het coronanieuws, kan zich juist nu thuis verdiepen in de eigen familiegeschiedenis of in de geschiedenis van het dorp. We kregen een tiental vragen voorgelegd over stambomen, woninggeschiedenis en andere thema’s. Zo vroeg iemand zich af waar tijdens de oorlog de barakken van de Nederlandse Arbeidsdienst stonden.

De Nederlandse Arbeidsdienst was een instelling die alle Nederlandse jongens op hun achttiende jaar verplichtte gedurende zes maanden een bijdrage te leveren aan maatschappelijke werken, zoals het ontginnen van heide of het herstel van oorlogsschade. Zo heeft de Arbeidsdienst in Diessen de Reusel op de schop genomen, zodat die van een sterk meanderende beek een gekanaliseerde beek werd.
De 'dienstplichtigen' werden ondergebracht in 64 kampen, verspreid over het land. Eén ervan, de Bunthorst, lag in Hilvarenbeek in de Westrik bij de huidige Beekse Bergen. Dit kamp lag op de Bunte in de Kleine Westerwijk. Als je in de Klein Westerwijksestraat bij de ‘Eksterhoeve’ naar het noorden afdraait kom je in het Schaapstraatje. Als je na 200 meter het Heiligstraatje oversteekt zie je even verderop links de hogere 'Bunten' liggen, aan de zuidrand van de huidige Beekse Bergen. Hier lag kamp de ‘Bunthorst’.

Het kamp op Klein Westerwijk werd op 10 juli 1941 geopend. Het was opgezet volgens een vast patroon. Een kamp (= afdeling) herbergde 220 mannen, verdeeld over vier pelotons, die elk weer uit drie secties bestonden. De mannen werden gehuisvest in een barak, opgedeeld in drie kamers. In elke kamer lag een ploeg van zestien mannen. Ze sliepen in stapelbedden op een strozakken. De barakken waren afkomstig uit Duitsland en zagen er hetzelfde uit als de barakken in de concentratiekampen. De ‘arbeidsmannen’ waren gekleed in een oud Nederlands uniform. Ze marcheerden regelmatig door het centrum van Hilvarenbeek.
De officiële naam van kamp Hilvarenbeek (afd. nr 433, korps 8, district III) was De Bunthorst, maar er was ook nog een erenaam, Jeroen Bosch. De mannen moesten exerceren en hard werken. Huisarts dr. H. Ruhe was belast met de medische verzorging van de arbeidsmannen, waarvan er overigens geen enkele uit Hilvarenbeek kwam.
De barakken zijn kort na de oorlog afgebroken. Ze kregen een tweede leven als noodlokaal voor de scholen. Die lokalen stonden op wat in de volksmond het parochieveld werd genoemd, achter het voormalige parochiehuis, beter bekend als de oude Elckerlyc aan de Koestraat. Later zijn die barakken nog door de verkenners gebruikt, tot die naar de Bukkum zijn verhuisden.

Blijf uw vragen stellen aan de heemkundige kring. Bijvoorbeeld over wie uw voorouders zijn. Geef ons de gegevens van een voorvader of -moeder die vóór 1910 geboren is en wij gaan aan de slag. Dus voornamen, achternaam, geboortedatum, geboorteplaats. Buiten Hilvarenbeek of Diessen is geen bezwaar. Waar woonden uw voorouders? Geef ons zoveel mogelijk informatie en wij gaan op zoek naar de antwoorden.
Vragen over de geschiedenis van Hilvarenbeek of Diessen? Stel een concrete vraag en wij gaan op zoek naar het antwoord. Het kan bijvoorbeeld gaan over bedrijvigheid (hoeveel schoenfabrieken waren er?) maar ook over de geschiedenis van gebouwen, buurten, organisaties, mensen, etc. 
Stel uw vragen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hebben 92 gasten en geen leden online