• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

Onthulling Biestse Lichtpuntjes

Geschreven door Lennart de Graaf.

LichtpuntjesLogo2

Als het aan stichting Wel Gement ligt, wordt Biest-Houtakker elke dag weer een stukje leuker, mooier en vooral leefbaarder! De aanpak is daarbij om projecten te realiseren die vaak gaan over cultuurhistorie, dorpsidentiteit, natuur of 'ontmoeten'. Één van die projecten, de Biestse Lichtpuntjes, nadert z'n onthulling op vrijdag 14 februari a.s.

Maar wat is precies een lichtpuntje

Het project beoogt twee dingen: Allereerst is het een eerste stap om de Biestse dorpskern mooier te maken zodat nog meer Biestenaren trots kunnen zijn op het dorp waarin ze wonen. Daarvoor zijn 12 nostalgische straatlantaarns op en rond het Biestse kerkplein geplaatst. Het zijn lantaarns zoals die ook vroeger rond 1914 ook op het plein te vinden waren.

Daarnaast beoogt het project om Biestenaren ook weer meer te vertellen over de (cultuur)historie van het dorp. Dat doet het door elke straatlantaarn te koppelen aan een cultuurhistorisch of authentiek Biests verhaal. In het kort dus: een lantaarnpaal met een verhaal!

In elk van die verhalen staat een persoon of groep personen centraal die ofwel van historisch belang geweest zijn voor het dorp ofwel die het dorp op een andere manier hebben gemaakt tot wat het nu is. Tijdens de onthulling zullen die 12 namen en verhalen bekend worden gemaakt. Middels naamstenen in het straatwerk en een informatiebord op het kerkplein kunnen Biestenaren en bezoekers deze verhalen gaan ontdekken.

Hulptroepen

De realisatie van het project was niet makkelijk. Er waren zowel flinke financieën als ook een forse investering in menskracht nodig. Juist daarom was het enorm fijn om te zien dat zowel gemeente Hilvarenbeek alsook een boel Biestse ondernemers en inwoners zich achter het project schaarden. Samen brachten zij het benodigde geld, de middelen en de mankracht bijeen om tot realisatie over te gaan. En met succes, want inmiddels zijn de straatlantaarns geplaats en wordt de laatste hand gelegd aan naamstenen en het informatiebord. 

Onthulling

Wilt u ook komen luisteren naar de verhalen van de lichtpuntjes? Dan nodigen we u van harte uit om op vrijdagavond 14 februari aanwezig te zijn. Rond 19.45 wordt er verzameld in Café Ome Toon en rond 20 uur zal de officiele onthulling plaatsvinden. Voor wie zich aanmeld op http://tiny.cc/lichtpuntje staat er bovendien bij ontvangst een kop koffie of thee met wat lekkers klaar.

We hebben 68 gasten en geen leden online