Skip to main content
Witten Hûib en Toon IX geboren
Geschreven door: stichting Wel Gement

Witten Hûib en Toon IX geboren


Gisteravond werden in een gezellig druk Café Ome Toon twee nieuwe Biestse bieren gepresenteerd: Witten Hûib en Toon IX. Beide bieren die het resultaat zijn van een brouwavontuur van het Biests Biercollectief dat een jaar geleden startte.  Beide bieren konden gisteren geproefd worden en werden goed ontvangen door de aanwezigen.  

wittenHuibEtiket

Witten Hûib
Als eerste werd het Biestse weizenbier gepresenteerd. Het bier van geestelijk vader Joost de Kort dat mede gebrouwen werd door Kees van den Heuvel, dankt zijn naam natuurlijk aan Biestenaar Willem Huijbrechts. Het is een bier dat, net als andere projecten van stichting Wel Gement valt in de categorie: “Biestse namen die niet vergeten mogen worden”. Willem was een markante Biestenaar die getypeerd wordt als sterk en ‘ouderwets stoer’ (hij tilde met gemak een Deuxchevaux op  en ving haaien op zee volgens de verhalen) maar met het hart op de juiste plaats. In zijn latere leven was Willem in Biest-Houtakker vooral bekend als tweede man op de tandem waarop hij graag rondfietste sinds zijn zicht verslechterde.
Het bier is fris van smaak met een subtiele hint van tijm en rozemarijn en een prettig bittertje, maar net als Willem verrassend sterk, want met z’n 8% alcohol is het een biertje dat je niet als een glaasje fris wegdrinkt.  

toonIXetiketToon IX
Als tweede werd Toon IX gepresenteerd door brouwers Joep Vingerhoets, Corné Verhees, Thijs Barten en Dharmanand Ramnarain. Zij brouwden onder leiding van ervaren brouwer Marc Vriens die onder andere ook het brouwproces bij museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek leidt. Na een eerdere proefbrouw voor de collectiefleden, werd dit bier in kleine oplage speciaal gebrouwen voor de releaseavond. De naam van het bier refereert natuurlijk aan Biest-Houtakkers patroonheilige Antonius van Padua. De IX verwijst naar het alcoholpercentage dat de brouwers beoogden. En met succes,  want met 9,2% staat dit bier z’n mannetje.
Dit bier is een fraaie ronde warme tripel met fijne bitters die door de jury werd gekenmerkt als een Heerlijke typische Belgische tripel. Niet vreemd natuurlijk, want de grens met België is niet ver uit de buurt. Een ding is zeker: het bier zal veel Biestenaren tijdens een regenachtige herfst of koude winter wat warmte schenken. Leuk detail is dat het bier als een van de ingrediënten Biestse honing bevat, een knipoog naar de honingraat die te zien is op het Biestse dorpswapen.

Biestenaren die het bier willen proeven, moeten voor Toon IX nog even wachten. Het bier was slechts in kleine oplage gebrouwen speciaal voor de releaseavond en is op. Het wordt binnenkort in het groot gebrouwen bij Reuzenbieren op de grens van Biest-Houtakker en Moergestel. Het zal voor de kerst weer beschikbaar zijn. Gelukkig gebeurde een grote brouw al eerder met Witten Hûib. Het bier is dan ook vanaf gisteren te proeven bij Café Ome Toon en is voor thuisgebruik of in twee cadeauverpakkingen te verkrijgen via Mart van Vught en Lennart de Graaf van stichting Wel Gement

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?