Skip to main content
De 1000-ste inwoner komt in zicht
Geschreven door: Ed van Hees

De 1000-ste inwoner komt in zicht


Vorig jaar signaleerden we het al: Biest-Houtakker kan doorgroeien naar 1.000 inwoners. De 1.000-ste inwoner komt nu duidelijk in zicht.
Het B.O.B. maakte zich in 2008 zorgen over het stagnerende woningaanbod voor starters, waardoor op termijn het leerlingenaantal van onze school drastisch zou gaan dalen. De knapste rekenaars van de “Werkgroep Biest-Houtakker 2015” gingen aan de slag en maakten een betrouwbaar prognosemodel van de bevolkingsgroei. Daar kwam uit dat de Biest kan doorgroeien naar 1.100 inwoners, onder de strikte voorwaarde dat er voldoende woningen voor de eigen starters beschikbaar komen. In 2015 zou dan al de magische grens van 1.000 inwoners bereikt kunnen worden. Die woningen kwamen er niet. Pas toen wethouder Verkuijlen aantrad kwam de noodzakelijke omslag in het beleid en kregen starters en huurders extra aandacht. De resultaten zijn nu duidelijk zichtbaar. 

Bevolkingsgroei 2009 2017

Ik heb de grafieken van de procentuele groei vanaf 1 januari 2009 die de gemeente in 2015 publiceerde doorgetrokken naar 1 januari 2017. De stagnatie in de groei van de Biest tot 2010 door het tekort aan starterswoningen is met een vertraging van tweeënhalf jaar ingelopen. De magische grens van 1.000 inwoners zal nu begin volgend jaar bereikt worden.
Het effect voor de school is inmiddels ook duidelijk; het leerlingenaantal is weer toegenomen tot 115 meldde het gelukkige schoolhoofd in de jaarvergadering van het B.O.B.

Ook de andere kernen, die tot 2015 allemaal te maken hadden met een afname van het inwoneraantal, beginnen nu zichtbaar de vruchten te plukken van het gewijzigde beleid.  

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?